Search
Close this search box.

Pasilan Postipuistoon rakenteilla uusia asumisoikeusasuntoja – asukkaaksi voi nyt hakea

Helsingin Pohjois-Pasilan asuntotarjonta täydentyy uusilla asumisoikeusasunnoilla loppuvuodesta 2024. TA-Yhtiöihin kuuluva TA-Asumisoikeus Oy rakennuttaa Postipuiston kehittyvälle alueelle kaikkiaan 94 asumisoikeusasuntoa.

Metsäläntie 10:n ja Rullakkokuja 16:n asumisoikeusasuntojen rakennustyöt ovat käynnissä ja asuntoihin voi nyt hakea asukkaaksi. Ensimmäinen hakuaika asumisoikeusasuntoihin on 28.7.-14.8.2023, jonka jälkeen mahdollisesti jäljelle jääviin asuntoihin on jatkuva haku. Asunnot valmistuvat arviolta joulukuussa 2024.

Rakennuskohteen pääurakoitsijana toimii Jatke Uusimaa Oy ja arkkitehtisuunnittelusta on vastannut Playa Arkkitehdit Oy.

 

Kerrostaloasuntoja Keskuspuiston tuntumassa

Asumisoikeusastalossa on kahdeksan asuinkerrosta ja kaksi porrashuonetta. Asumisoikeusasuntojen koot vaihtelevat 38 m² ja 99 m² välillä.

– Valittavana on asuntoja monenlaisiin elämäntilanteisiin: erikokoisia kaksioita, kolmioita ja neljän huoneen asuntoja. Asunnoissa on lasitettu terassi tai parveke, joka toimii lisähuoneena keväästä pitkälle syksyyn, myyntineuvottelija Minna Pimenov TA-Yhtiöistä kertoo.

Asukkaiden käyttöön valmistuu myös monipuoliset yhteistilat.

– Talossa on talosauna, talopesula ja kuivaushuoneet sekä kaksi kerhotilaa. Lisäksi asukkaiden käytössä on ulkoiluväline- polkupyörä- ja lastenvaunuvarastot sekä huoneistokohtaiset irtainvarastot. Autoille on varattu 43 nimeämätöntä paikkaa korttelin yhteiskäyttöisestä kylmästä pysäköintihallista. Pääosassa autopaikoista on sähköauton latausmahdollisuus. Sisäpihalle valmistuu runsaasti leikki- ja oleskelutilaa, joka on yhteiskäytössä korttelin muiden talojen asukkaiden kanssa, Minna Pimenov kertoo.

Postipuiston asuinalue sijoittuu hyvien kulkuyhteyksien ja Helsingin Keskuspuiston kupeeseen. Alueesta rakennetaan viihtyisä ja yhteisöllinen kerrostaloalue vehreine korttelipihoineen. Uudella, urbaanilla alueella otetaan erityisesti huomioon energia- ja ekotehokkuus sekä asumisen yhteisöllisyys. Alueelle on jo valmistunut asukkaiden yhteiskäyttöön yhteisötalo Postivarikko.

Asuntoihin voi tutustua tarkemmin täällä.

 

Mikä on asumisoikeusasunto?

Asumisoikeusasunto on hyvä vaihtoehto monessa elämäntilanteessa. Asumisoikeusasuntoon ei tarvitse sitoa pääomaa yhtä paljon kuin omistusasuntoon, mutta asumisoikeusasukas saa pysyvän kodin, jossa voi asua niin kauan kuin haluaa. Asumisoikeusasunto on myös huoleton ja helppo, sillä talon omistaja ja huoltoyhtiö huolehtivat kiinteistön kunnosta, ja asunnosta on halutessaan helppo luopua.

Käytännössä asumisoikeusasukas maksaa 15 % osuuden asunnon hankintahinnasta asumisoikeusmaksuna ja saa asumisoikeuden asuntoon. Kuukausittain asukas maksaa asunnostaan käyttövastiketta, joka on alhaisempi kuin alueen vastaavan tasoisten vuokra-asuntojen yleinen vuokrataso. Muuttaessaan pois asukas saa asumisoikeusmaksun takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna.

 

Miten asumisoikeusasuntoa haetaan?

Asumisoikeusasunnon hakemista varten tarvitaan järjestysnumero, joka haetaan siitä kunnasta, jossa haettava asunto sijaitsee. Jos asunnonhakijalla on jo voimassa oleva järjestysnumero, ei uutta numeroa tarvitse hakea.
Helsingissä numero haetaan sähköisesti osoitteessa https://asumisoikeushakemus.net/asohakemus/.

Järjestysnumeron hakemisen jälkeen tehdään asuntohakemus asuntoa tarjoavalle yritykselle, tässä tapauksessa TA-Asumisoikeus Oy:lle. Hakemuksen voi tehdä osoitteessa ta.fi/asohakemus. Järjestysnumero ilmaisee hakijan aseman samasta asunnosta kiinnostuneiden joukossa siten, että pienin numero on etusijalla.

Järjestysnumeron hakeminen uudistuu syksyllä 2023 asumisoikeuslain uudistuksen myötä. Järjestysnumero haetaan 1.9.2023 alkaen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksesta ARAsta. Vanhoilla kuntien myöntämillä numeroilla voi kuitenkin hakea asuntoa vielä 31.12.2023 asti. Siirtymäaikana 1.9.-31.12.2023 kunnalta saatu vanha järjestysnumero on paremmalla sijalla kuin uusi ARAsta saatu numero.

Lisätietoa asumisoikeusasumisesta ja hakemisesta löytyy osoitteesta ta.fi/asumisoikeus.

 

Lisätietoja:

TA-Yhtiöt, viestinta@ta.fi