Search
Close this search box.

Asumisen vapaus

Asumisoikeus­asunnosta
ensiasunto

Etsitkö uutta kotia, mutta vuokrat ovat tolkuttoman kalliita ja asunnot vaihtelevassa kunnossa?

Tai kiinnostaisiko omistusasuminen, mutta rahat eivät riitä kuin koirankoppineliöihin etkä välttämättä halua vielä sitoutua omaan asuntoon?

Haluaisitko mieluummin asua vapaasti kuin omistaja, mutta huolettomasti kuin vuokralainen?

Asumisoikeusasunto yhdistää vuokra- ja omistusasumisen parhaat puolet ja on järkevä vaihtoehto myös ensiasunnoksi.

MIKSI ASUMISOIKEUS­ASUNTO ON HYVÄ ENSIASUNTO?

Asumisoikeusasuminen on edullisempaa kuin vuokra-asuminen vapailla markkinoilla. Asumisoikeusasuntoon muuttaessasi maksat ensin asumisoikeusmaksun, joka on 10–15 prosenttia asunnon hinnasta, sekä kahden kuukauden vastikkeen suuruisen vakuusmaksun. Sen jälkeen maksat vain kuukausittain vastiketta, joka on tutkitusti pienempi kuin vastaavan asunnon vuokra vapailla markkinoilla.

Jos hankit ensiasuntosi 18–39-vuotiaana, sinun ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa. Tämä pätee myös asumisoikeusasuntoon. Asumisoikeusasukkaalla on mahdollisuus saada asumistukea.

Asumisoikeusasunnosta pääsee helposti eroon, jos esimerkiksi lähdet opiskelijavaihtoon tai muutat toiselle paikkakunnalle töiden vuoksi.

Asumisoikeusasuntoa on mahdollista remontoida mieleisekseen esimerkiksi maalaamalla tai tapetoimalla. Tarvitset muutostöihin luvan asunnon omistajalta eli asumisoikeusyhtiöltä. Omistajan suostumuksella tehdyistä töistä on mahdollista saada korvaus asunnosta luopumisen yhteydessä. Jos teetät remontin ulkopuolisella ammattilaiselta, työn osuudesta voi hakea kotitalousvähennystä.

Asumisoikeusasuntoja on eri puolilla Suomea erilaisilla asuinalueilla. Kannattaa tutustua eri alueisiin ja miettiä, millaisen kodin haluat. Haluatko lähelle monipuolisesti palveluita vai rauhallista luontoa? Kaipaatko saunaa tai parveketta? Tarvitsetko tilaa kasvavalle perheelle? Vaihtoehtoja riittää!

Ensimmäinen askel asumisoikeusasumiseen on järjestysnumeron hakeminen.