Search
Close this search box.

Mitä on
asumis­oikeus?

Asumisoikeus yhdistää vuokra- ja omistusasumisen parhaat puolet.

Haaveiletko helposta, mutta turvallisesta asumisesta? Tuntuuko omistusasunnon ostaminen elämäntilanteessasi liian suurelta panostukselta? Haluaisitko silti itse päättää, kuinka pitkään asut samassa asunnossa – elää kuin asunnon omistaja, mutta ilman taloudellista riskiä?

Suomessa on mahdollista yhdistää vuokra- ja omistusasumisen parhaat puolet. Asumisoikeusasuminen on yhdistelmä vuokra-asumisen joustavuutta ja omistusasumisen takaamaa turvaa ja pysyvyyttä. Siksi asumisoikeusasuminen on nykyaikainen ja huoleton tapa asua ja elää. Se sopii erinomaisesti eri elämäntilanteissa eläville ihmisille: nuorille tai vanhoille yksin eläville, perheille, eronneille, uusioperheille tai senioreille, joiden lapset lensivät jo pois pesästä.

Halutessasi asumisoikeus on elinikäistä. Mikään ei kuitenkaan sido sinua pysyvään asumisratkaisuun vaan asumisoikeus on joustavaa: osalle ihmisistä asumisoikeusasuminen on väliaikainen tiettyyn elämäntilanteeseen sopiva asumismuoto.

MITÄ ASUMISOIKEUS
KÄYTÄNNÖSSÄ TARKOITTAA?

Asumisoikeusasunnon saa maksamalla asumisoikeusmaksun, joka on 10–15 prosenttia asunnon alkuperäisestä hinnasta. Tämän jälkeen asukas maksaa ainoastaan kuukausittaista käyttövastiketta.

Ennen asuntoon muuttoa asukkaalta peritään kahden kuukauden vastikkeen suuruinen vakuusmaksu, joka palautetaan pois muuttaessa, jos käyttövastikkeet on hoidettu asianmukaisesti ja asunto on hyvässä kunnossa. Myös asumisoikeusmaksun saa takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna.

ASUMISOIKEUS­ASUMISEN EDUT

ASUMINEN ON HELPPOA

HELPPO VAIHTAA: Asumistarpeen muuttuessa asunnon voi vaihtaa toiseen asumisoikeuskotiin keskinäisellä vaihdolla.

REMONTOINTI SALLITTU: Asumisoikeusasuntoa voi sopimuksen mukaan remontoida mieleisekseen.

AMMATTIMAISTA ISÄNNÖINTIÄ: Asuinalueet ovat viihtyisiä ja ammattilaiset huolehtivat kiinteistöistä.

ASUMINEN ON KOHTUUHINTAISTA

KOHTUUHINTAINEN: Asumisen kustannukset ovat kohtuuhintaiset vapaarahoitteisiin vuokra-asuntoihin verrattuna. Tämän vahvistavat myös ARA:n säännöllisesti julkaisemat tilastot.

EI TULORAJOJA: Haettavan asunnon kokoa ei ole rajoitettu eikä tulorajoja ole. Varallisuusrajat koskevat alle 55-vuotiaita hakijoita.

PIENI LAINA: Asumisoikeusmaksua varten ei tarvitse suurta pankkilainaa. Asumisoikeussopimus hyväksytään lainan vakuudeksi ja asumisoikeusasuntoa vastaan otetun lainan korot ovat verotuksessa vähennyskelpoisia.

EI VARAINSIIRTOVEROA: Asumisoikeusasunnosta ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa.

ASUMINEN ON TURVALLISTA

RISKITÖNTÄ: Asumisoikeusmaksun saa takaisin indeksillä korjattuna.

ELINIKÄISTÄ: Asumisoikeus on halutessasi elinikäinen.

KELAN TUKEMAA: Asumiseen on mahdollista saada Kelan asumistukea.

PERITTÄVÄÄ OMAISUUTTA: Asumisoikeuden voi jättää perinnöksi.