Search
Close this search box.

Asumisoikeusasuminen jättää varaa harrastuksille

Asumisoikeusasuminen oli Eeva Surakalle tuttu järjestelmä jo entuudestaan, mutta hän alkoi perehtyä siihen tarkemmin vasta, kun etsi itselleen uutta kotia elämänmuutoksen jälkeen. Nyt hän asuu jo toisessa aso-kodissaan, joka täytti kaikki hänen kriteerinsä. 

Asumisoikeusasukkaita yhdistää usein se, että he ovat valinneet kodikseen asumisoikeusasunnon jonkinlaisen elämänmuutoksen jälkeen. Näin kävi myös Eeva Surakalle, joka asuu nyt aso-kodissaan kylämäisen Kirkkonummen kupeessa.

– Muutin ensin vuokrayksiöön, koska en halunnut ottaa isoa lainaa asunnon ostamista varten. Tiesin kyllä, että asumisoikeusjärjestelmä on olemassa, mutta en tutustunut siihen tarkemmin ennen kuin olin itse etsimässä uutta kotia, Eeva Surakka kertoo.

Hänen ensimmäinen aso-kotinsa oli Espoossa, jossa hän asui kolmisen vuotta. Kirkkonummi kuitenkin kiehtoi asuinpaikkana, ja sinne Surakka muutti reilu vuosi sitten. Kodiksi valikoitui valoisa ja tilava saunallinen kaksio.

– Sain juuri sen asunnon, jonka halusinkin. Sijainnin lisäksi sauna oli minulle ehdoton vaatimus, sillä olin jo tottunut siihen ja etenkin talvella sauna on mukava. Talossa on myös ihanat naapurit ja aktiivinen asukastoimikunta pitää hyvää huolta pihasta, Surakka kertoo.

Espoon kodissaan Surakka oli itsekin mukana asukastoimikunnassa ja viimeisen vuoden sen puheenjohtajana. Nyt hän on jättäytynyt asukastoimikunnan ulkopuolelle, mutta työskentelee asumisoikeusyhtiössä – tosin eri yhtiössä, jonka asunnossa hän asuu.

– Hauska yhteensattuma, Surakka nauraa.

 

Aktiivisessa arjessa kotona on hyvä olla

Eeva Surakka elää aktiivista arkea ja on muun muassa innokas karavaanari. Hänellä on vaunupaikka Tammisaaressa, jonne ajaa Kirkkonummelta nopeasti.

– Elämänmuutoksen jälkeen pelkäsin hetken, että minulla ei olisi enää varaa vaunuiluun, mutta asumisoikeusasumisen ansiosta on. Maksan nykyisestä kodistani pienempää kuukausivastiketta kuin aiemmin vuokraa yksiöstäni, eikä minun tarvinnut ottaa isoa lainaa asunnon ostamista varten, Surakka sanoo.

– Myös muutto Espoosta Kirkkonummelle sujui helposti, sillä vaihdoin asumisoikeusasuntoa saman yhtiön sisällä.

Menevästä arjesta huolimatta Surakka viihtyy hyvin myös kotona.

– Etenkin talvisin vietän enemmän viikonloppujakin kotona, kun vaunuilu vähenee. Kotona on hyvä olla ja meillä on turvallisen oloinen yhteisö ja kylämäinen asuinpaikka.