Search
Close this search box.

Lakimuutos helpottaa asumisoikeusasunnon hakemista

Asumisoikeusasuntojen asukasvalinnassa siirrytään ARA:n ylläpitämään valtakunnalliseen järjestysnumerojärjestelmään. Aiemmin järjestysnumero, jolla asuntoja haetaan, on haettu kunnilta. Asumisoikeuslakiin liittyvä uudistus tulee voimaan 1.9.2023.

Asumisoikeuslain uudistus muuttaa myös järjestysnumeroita, joilla asuntoja haetaan. Uudistuksen jälkeen järjestysnumero haetaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:lta, kun se aiemmin haettiin kunnalta.

Jatkossa järjestysnumero on valtakunnallinen eikä enää paikallinen eli järjestysnumerolla voi hakea asuntoa mistä päin Suomea tahansa.

Uutta järjestysnumeroa voi hakea sähköisesti ARA:n järjestysnumeropalvelusta 1.9.2023 alkaen. Vanhat, kunnalta haetut järjestysnumerot ovat voimassa 31.12.2023 asti.

– Uudistuksella pyritään selkiyttämään asumisoikeusasunnon hakemista. Samalla helpotetaan uusien asunnonhakijoiden asemaa, kun vanhojen järjestysnumeroiden voimassaolo päättyy ja uusi numero on voimassa kaksi vuotta. Vanhassa järjestelmässä järjestysnumero oli voimassa periaatteessa ikuisesti, sanoo Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n puheenjohtaja ja Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy:n toimitusjohtaja Jari Riskilä.

 

Uusi numero voimassa kaksi vuotta

Uusi järjestysnumero on voimassa maksimissaan kaksi vuotta. Jos asuntoa hakenut pääsee muuttamaan asumisoikeusasuntoon alle kahdessa vuodessa, hänen järjestysnumeronsa voimassaolo loppuu samalla.

Jos asumisoikeusasukas muuttaa samassa kohteessa olevaan asuntoon tai vaihtaa asuntoa toisen asumisoikeusasukkaan kanssa, järjestysnumeroa ei tarvita.

Uudistuksen jälkeenkin asunnon hakeminen toimii samalla tavalla kuin nyt: ensin haetaan järjestysnumero ja sitten lähetetään hakemus kiinnostavasta asunnosta. Jos useampi hakija on kiinnostunut samasta asunnosta, asunnon saa hakija, jolla on pienempi järjestysnumero.


Asumisoikeusasuminen yhdistää vuokra- ja omistusasumisen parhaat puolet

Asumisoikeusasuminen on yhdistelmä vuokra-asumisen joustavuutta ja omistusasumisen takaamaa turvaa ja pysyvyyttä. Asumisoikeusasunnon saa maksamalla asumisoikeusmaksun, joka on enintään 15 prosenttia ARA:n vahvistamasta asunnon hankinta-arvosta. Tämän jälkeen asukas maksaa kuukausittaista käyttövastiketta.

Asukkaalla on asumisoikeusasuntoon elinikäinen asumisoikeus, mutta asuntoa ei voi lunastaa omaksi. Asukas saa asunnosta luopuessaan maksamansa alkuperäisen asumisoikeusmaksun takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna.

 

Mikä muuttuu?

Mistä järjestysnumero haetaan? 1.9.2023 alkaen järjestysnumero haetaan ARA:lta. Aiemmin järjestysnumero on haettu kunnalta tai kaupungilta.

Toimiiko järjestysnumero koko Suomessa? Uudet järjestysnumerot ovat valtakunnallisia eli niillä voit hakea asuntoa mistä päin Suomea tahansa. Vanhat järjestysnumerot ovat paikallisia.

Miten kauan järjestysnumero on voimassa? Uusi järjestysnumero on voimassa kaksi vuotta hakemisesta. Vanhat numerot ovat voimassa vielä 31.12.2023 asti.